dinsdag 20 september 2011

Hét congres voor aanjagers van cultuur


Jules Deelder is een van de
deelnemers aan het congres.
(foto: A.M.C. Fok)
Op 29 oktober vindt in Middelbeers (Noord-Brabant) hét congres plaats voor aanjagers van cultuur: het Eerste Internationale Nachtburgemeesterscongres. Centrale thema is de vraag hoe we het culturele klimaat kunnen versterken in tijden van tegenwind.

Het congres is een unieke gelegenheid om kennis en inspiratie op te doen voor:

 • Nachtburgemeesters (11 nachtburgemeesters zijn er zeker bij!)
 • Deelnemers aan en organisatoren van verkiezingen voor nachtburgemeesters
 • Ondernemers en kartrekkers op het gebied van cultuur en het nachtleven
 • Politici en beleidsmakers op het gebied van cultuur en het nachtleven
 • Vrijwilligers die de cultuur in hun woonplaats een impuls willen geven

Waarom aanjagers van cultuur het congres niet mogen missen...
 • Ontmoet, luister naar en denk mee met alle nachtburgemeesters van Nederland én Vlaanderen
 • Laat u inspireren door optredens en presentaties van Jules Deelder, Isis van der Wel en Anton Zijderveld
 • Neem een antwoord mee op de vraag: ‘Wat is er nodig om de cultuur én betrokkenheid in mijn stad of dorp te verlevendigen en te versterken?’


De eerste ontmoeting
Op het congres ontmoeten nachtburgemeesters uit Nederland en Vlaanderen elkaar voor het eerst om kennis te maken en ideeën en ervaringen uit te wisselen. De organisatie ziet het nachtburgemeesterschap als een goede mogelijkheid om - ook in het huidige tijdsgewricht van “culturele tegenwind” - te komen tot levendige culturele activiteiten, ontmoetingen en betrokkenheid. Met dit congres wil de organisatie het fenomeen van nachtburgemeester stevig op de kaart zetten, maar ook aandacht vragen voor professionals en vrijwilligers die zonder die titel als aanjagers van cultuur actief zijn.

Het congres 
Anton Zijderveld
Tijdens het congres krijgt u volop de ruimte om van gedachten te wisselen met de nachtburgemeesters en andere congresdeelnemers. Onderwerpen als cultuur en politiek, frictie of juist samenwerking tussen officiële instanties en initiatiefnemers die werken op basis van zelforganisatie, de economische spin off van cultuur, veiligheid, het werken met vrijwilligers, sponsorgelden en subsidies zullen daarbij aan de orde komen.

 • De eminence noir van de nachtburgemeesters, Jules Deelder, zal op geheel eigen wijze een bijzondere bijdrage leveren aan het congresprogramma. 
 • Isis van der Wel, nachtburgemeester van Amsterdam, zal vertellen wat zij bijdraagt aan het nachtleven van de stad en op welke manier zíj dat invult. 
 • Emeritus hoogleraar Anton Zijderveld zal een inspirerende lezing geven. 
 • Aan het eind van de middag zal onder leiding van dagvoorzitter van D66-kamerlid Boris van der Ham een panelgesprek plaatsvinden. Hierin participeren alle nachtburgemeesters, onder wie Vitalski (Antwerpen), Doro Krol (Nijmegen), René Bom (Den Haag), Zeus Hoenderop (Tilburg). Ze gaan de discussie en het gesprek aan, zowel onderling als met congresdeelnemers in de zaal. 

Klik voor het volledige congresprogramma.

Kortom: dit congres zal u kennis en inspiratie geven en inzichten verschaffen om de cultuur èn betrokkenheid in uw woonplaats te verlevendigen en te versterken. Wilt u bij dit unieke evenement op 29 oktober aanwezig zijn, schrijft u zich dan snel in. Er is slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Kosten voor deelname bedragen 60 euro. Dit bedrag is inclusief passepartout voor Dat wordt nachtwerk!, het culturele programma van 21.00 tot 2.00 uur op drie podia in Middelbeers, mét optredens van een aantal nachtburgemeesters.

Warme maaltijd?
De organisatie verzorgt een maaltijd voor deelnemers die de tijd tussen het congres en het culturele programma willen overbruggen. Kosten bedragen 17,50 euro. Alle deelnemers ontvangen hierover nog een e-mailbericht.

Locatie en parkeren
Klik hier voor meer informatie.